DHZ website
Image default
Business

Hoe ontdek je defecte zonnepanelen?

Alle zonnepanelen zijn anders gefabriceerd. Tijdens de transport of installatie van de zonnepanelen kan er schade ontstaan. Een stoot of botsing kan al fractiebreuken veroorzaken. Dit is met het blote oog niet zichtbaar. De enige manier om defecte zonnecellen te ontdekken is door het paneel te laten inspecteren met een elektroluminescentie camera. Met dit systeem wordt er stroom door de zonnepanelen geleidt waardoor de paneel als het ware licht uitzendt. Dit wordt met een infraroodcamera vastgelegd. Zo kunnen fouten, cracks of microcracks, opgespoord worden.

De meeste problemen met zonnepanelen

Er kunnen natuurlijk problemen ontstaan met zonnepanelen. Wanneer je denkt dat er iets mis is met je zonnepanelen neem dan altijd contact op met het bedrijf of installatiebedrijf waar je de zonnepanelen hebt gekocht. Hieronder beschrijven we wat problemen die voorkomen bij zonnepanelen:

–        Onjuiste prestatiecijfers. Dit is verreweg het meest voorkomend. Panelen die het opgegeven piekvermogen niet haalt. Dit is vooral van toepassing bij de goedkopere zonnepanelen.

–        Luchtbellen of vocht onder het glas of tussen de lagen. Sommige fabrikanten lamineren de zonnepanelen niet goed aan elkaar. Hierdoor kunnen er ongewenste luchtbellen ontstaan. Daarnaast kan er ook vocht onder het glas terecht komen. Uiteindelijk zorgen deze fouten voor minder rendement of zelfs defecte panelen.

–        Hotspots op de zonnecellen. Kies voor een installateur die uiterst zorgvuldig met de zonnepanelen omgaat. Als een zonnepaneel tijdens het plaatsen te veel belast wordt, kunnen er haarscheurtjes ontstaan. Ook wel hotspots genoemd. Door deze hotspots kunnen de cellen (te) warm worden. Hierdoor zal het rendement van de zonnepanelen omlaag gaan.

–        Bij een hoge zoninstraling kunnen de contacten onder de zonnepaneel behoorlijk heet worden. Daarom is het van belang dat er een goed koelelement is gemonteerd. Wanneer dit niet goed geregeld is kan dit brandgevaarlijk worden.

Hoe kan je problemen voorkomen?

Wanneer je nieuwe zonnepanelen wilt aanschaffen is het verstandig om voor zonnepanelen te kiezen die goed uit de testen komen. Er is namelijk een verband tussen prestaties en productiefouten, namelijk hoe meer productiefouten er in een paneel zitten, hoe lager de opbrengst per Wattpiek is. Het is natuurlijk zonde als je nieuwe panelen koopt en er blijken al productiefouten in te zitten.

Het voorkomen van transportschade zal voor jou als klant heel lastig zijn. Zonnepanelen komen over het algemeen op pallets in Nederland binnen. Daarbij staan de panelen verticaal opgesteld, meestal 25 tot 30 stuks per pallet. Een installateur koopt zijn zonnepanelen in per pallet, de kans op schade is hierdoor beperkter. Kortom kijk altijd naar goed gekeurde zonnepanelen voordat je ze aanschaft.