Wat is incontinentie precies?Gelukkig is incontinentie in veel gevallen van tijdelijke aard. Deze aandoening wordt veroorzaakt door de blaas of bekkenbodemspieren die niet goed werken. Het gevolg daarvan is het regelmatig verliezen van urine. Als dit stelselmatig voorkomt spreken we van incontinentie. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen jonge mensen en mannen ook incontinent worden. Het is dan ook een aandoening waar iedereen last van kan krijgen. Het hangt af van de medische oorzaak achter de incontinentie of het van tijdelijke of langdurige aard is. Daarnaast is het een aandoening die over het algemeen redelijk goed behandelbaar is. Een afspraak met de dokter is dan ook altijd de eerste stap in het genezingsproces voordat u allerlei soorten incontinentiemateriaal gaat kopen.
Incontinentie in categorieënDoordat er veel medische oorzaken zijn voor ongewenst urineverlies, bestaan er ook verschillende vormen van incontinentie. Deze soorten kunnen gecategoriseerd worden op basis van de aard van het urineverlies. De vormen die er bestaan zijn: aandrangincontinentie, overloopincontinentie, neurologische blaasstoornis, stressincontinentie, functionele urine-incontinentie, gemengde urine-incontinentie en postmictie nadruppelen. Bij de laatste vorm van incontinentie, postmictie nadruppelen, wordt het urineverlies veroorzaakt door het ‘nadruppelen’ van urine nadat u naar het toilet geweest bent. Deze vorm komt vaker voor bij mannen. Wanneer er urine achterblijft in de plasbuis kan dit na het toiletbezoek voor urineverlies zorgen.
Niet alleen ouderen kunnen incontinent wordenPostmictie nadruppelen is een voorbeeld van urineverlies dat vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen. Het weerlegt ook meteen de aanname dat alleen ouderen last krijgen van incontinentie. Er zijn verschillende medische oorzaken die juist vaker bij jonge mensen voorkomen. Denkt u bijvoorbeeld aan een zwangerschap of aan zwaarlijvigheid. Beiden medische oorzaken komen (ook) voor bij de jongere generaties. Het is dan ook echt een broodje aap verhaal dat enkel ouderen incontinent kunnen worden. Het verouderingsproces overkomt iedereen, maar er zijn nog genoeg andere medische oorzaken die mogelijk ongewenst urineverlies tot gevolg hebben.
Uitgelicht: menopauzeEen ander voorbeeld van een medische oorzaak dat incontinentie op relatief jongere leeftijd kan veroorzaken is de beruchte menopauze. Een andere naam hiervoor is de overgang en de meeste vrouwen gaan de overgang in als ze rond de vijftig zijn. Het lichaam gaat dan minder oestrogeen (vrouwelijk hormoon) aanmaken en waardoor de bekkenbodemspieren kunnen verzwakken. Ook neemt het risico tot ontstekingen toe, waardoor vrouwen in de overgang vaker last krijgen van blaasontstekingen. Zowel de verzwakking van de bekkenbodemspieren als het krijgen van een blaasontsteking kan tijdelijke of langdurige incontinentie veroorzaken. Naast de zogeheten ‘opvliegers’ is ongewenst urineverlies de laatste druppel dat de menopauze berucht maakt onder vrouwen.
Welk TENA incontinentiemateriaal past bij u?Als u last heeft van ongewenst urineverlies door de menopauze kunt u het leven makkelijker maken door TENA incontinentiemateriaal te gebruiken. Speciaal voor de menopauze zijn er producten in het assortiment. Bij het uitkiezen van de materialen die het beste bij u passen is het belangrijk om te bedenken hoe erg uw klachten zijn. Bij veel urineverlies is het beter als u kiest voor materiaal met een hoge absorptie. Dat voorkomt doorlekken. Daarnaast heeft u bijvoorbeeld ook keuze uit het formaat, de vorm en de kleur van het incontinentiemateriaal. TENA incontinentiemateriaal geeft u uw gevoel van veiligheid terug en is de eerste stap in het terugpakken van de controle over uw leven. |
