DHZ website
Image default
Dienstverlening

Waar wordt een spanningsmeter voor gebruikt?

Het werk van een elektricien is niet het meest veilige werk dat er is, werken met elektra brengt namelijk risico’s met zich mee. Een elektricien gebruikt daarom verschillende middelen en gereedschappen om het werk zo veilig mogelijk te maken, als je zelf met elektra gaat werken is het ook handig om gebruik te maken van deze middelen en gereedschappen. Vaak zie je namelijk dat er door mensen die voor het eerst met elektra te werk gaan meer fouten worden gemaakt dan door elektriciens. Wanneer er een fout wordt gemaakt met elektra kan dit leiden tot gevaarlijke situaties, dit wil natuurlijk niemand. De gevaarlijke situaties die zich voor kunnen doen zijn bijvoorbeeld kortsluiting en brand.

Wat is een spanningsmeter?

Wanneer je met elektra aan de slag gaat is het belangrijk dat je allereerst alle stroom eraf haalt, wanneer je dit hebt gedaan moet je nog een keer controleren of alle stroom eraf is. Dit kun je doen door middel van een spanningsmeter, wanneer je de spanningsmeter langs de stroomkabels haalt kun je zien of er nog spanning op staat. Er zijn ook verschillende spanningsmeters, zo heb je grote en kleine. De kleine spanningsmeter lijkt een beetje op een schroevendraaier, de grote spanningsmeters hebben twee stokjes. Met de grote spanningsmeters kun je gaan kijken of er nog spanning staat op stopcontacten. 

Schakel de hulp van een elektricien in

Wanneer je niet zeker van je zaak bent is het beter om de hulp van een elektricien in te schakelen, wanneer je dit doet ben je er namelijk zeker van dat de werkzaamheden op een goede manier worden verricht. Wanneer de werkzaamheden op een goede manier worden verricht wordt de elektra ook gelijk veiliger, het is dus beter om voor een elektricien te kiezen om later geen problemen te ondervinden met elektra.