DHZ website
Image default
Architectuur

Zelf parket leggen: waar moet je op letten?

Veel mensen denken dat het zelf plaatsen van een parketvloer onbegonnen werk is. Maar dat is niet het geval. Met een beetje geduld is het perfect mogelijk om zelf parket te leggen. Zeker als je onderstaande aandachtspunten leest. 

De eerste vraag: is nieuw parket wel nodig?

Als je reeds een parketvloer hebt, is de eerste vraag; heb ik wel een nieuwe houten vloer nodig? Je kan namelijk zonder problemen de vloer opnieuw schuren en afwerken. Dit soort parketrenovaties verwijdert vlekken en doet alles er weer als nieuw uitzien. Het is bovendien goedkoper dan de plaatsing van een nieuwe houten vloer. 

Tips voor zelfplaatsers

Wie zelf parket legt, leest best deze tips:

Zorg dat de dekvloer droog is

Hout en water gaan niet goed samen. Daarvoor moet je zeker zijn dat de dekvloer voldoende is uitgedroogd. Door opstijgend vocht kan het hout kromtrekken.

Huur het juiste materiaal

Zelf parket leggen gaat veel vlotter wanneer je het juiste werkmateriaal hebt. Een goede lijmkam, cirkelzaag, meter… zijn van goudwaarde. Gelukkig kan je al deze tools huren bij een bouwbedrijf.

Let op de legrichting

Voordat je de eerste plank bevestigt, moet je de legrichting bepalen. Je kan de planken in de breedte of in de lengte leggen. Dat zorgt telkens voor een ander effect. Laat je desnoods adviseren door de parketleverancier.

Houd voldoende afstand

Een parketvloer mag je nooit van muur tot muur leggen. Er is altijd een beetje vrije ruimte nodig als veiligheidsmarge wanneer het hout uitzet onder invloed van hoge temperaturen. Reken op 0,8 à 1 cm. Deze uitsparing wordt later weggewerkt door middel van plinten. 

Laat het hout akklimatiseren

Leg het hout minstens 48u voor de plaatsing in de ruimte. Zo kan het aan de temperatuur en luchtvochtigheid wennen. Doe je dit niet, dan kunnen er scheuren en spleten ontstaan. 

Vloerverwarming

Wanneer je parket plaatst, moet je de vloerverwarming in fasen opstarten. Door elke dag de temperatuur een beetje te verhogen, kan het hout wennen aan de toename en zal het niet kapotgaan.

Let op de dikte

Komt het parket tegen een andere vloerbekleding, zoals tegels? Dan moet je rekening houden met de dikte van de planken. Het mooiste is natuurlijk wanneer beide vloerbekledingen even hoog zijn. Anders moet je een profiel gebruiken om het verschil op te vangen. 

Vraag wat hulp

Alleen parket leggen is onbegonnen werk. Vraag daarom wat hulp aan familie of vrienden. Zo kan je het werk verdelen en gaat alles veel vlotter.