DHZ website
Image default
Rechten

Geschil over huurverhoging met huurbaas

Het komt wel eens voor dat een huurbaas van een sociale huurwoning zonder pardon de huur verhoogt. Als je het als huurder hier niet mee eens bent, dan kun je hier schriftelijk bezwaar tegen aantekenen bij je verhuurder. Dit bezwaarschrift moet bij de verhuurder ingeleverd zijn vóór de ingangsdatum van de huurverhoging. Als er dus bijvoorbeeld per 1 juli een huurverhoging geldt, moet het bezwaarschrift vóór 1 juli worden ingeleverd. Als je bezwaar maakt tegen een inkomensafhankelijke huurverhoging, dan moet je vaak extra stukken meesturen om het bezwaar te bekrachtigen.

Verhuurder niet eens met bezwaar?

Mocht het zo zijn dat de verhuurder van de sociale huurwoning het niet eens is met je bezwaar en is hij van plan om de huurverhoging toch door te zetten? Hij mag het bezwaar dan niet zomaar eigenhandig onjuist verklaren. Hij moet dan namelijk naar de Huurcommissie om een uitspraak te vragen. Dit kan worden gedaan binnen zes weken na de ingangsdatum van de huurverhoging. Als dit niet wordt gedaan, gaat de huurverhoging niet door. De verhuurder mag wel een nieuw voorstel doen die op een later moment ingaat. Totdat er een besluit is genomen door de Huurcommissie, kun je gewoon de oude huur blijven betalen. Indien de Huurcommissie de huurverhoging geoorloofd vindt, dan moet je de huurverhoging wel alsnog met terugwerkende kracht betalen.

Naar de rechter

Als de Huurcommissie de verhoging heeft goedgekeurd en jij het hier totaal niet mee eens bent, dan heb je nog de mogelijkheid om naar de rechter te stappen. Dit moet je wel binnen acht weken na de uitspraak van de Huurcommissie doen, want anders is de uitspraak van de Huurcommissie bindend. Als je een woning huurt in de vrije sector, dan kun je geen hulp krijgen van de Huurcommissie en zul je meteen naar de rechter moeten stappen. Het is hierbij wel zo handig om een goede advocaat te hebben. Huur je een woning in Valkenswaard? Zoek dan op internet naar advocaat Valkenswaard.

https://openlegal.nl/advocaat-valkenswaard/