DHZ website
Image default
Banen en opleidingen

Wat is het salaris van een (Proces) Operator

Procesoperators zijn het hart van elke industriële activiteit. Zij zorgen ervoor dat de productie soepel verloopt, controleren en passen variabelen aan om alles optimaal te laten verlopen. Er is niet één ideaal profiel voor een procesoperator; er zijn veel verschillende rollen die onder deze paraplu vallen. De verantwoordelijkheden kunnen variëren van het bewaken en registreren van gegevens tot het toezicht houden op onderhoud en reparaties, maar wat de specifieke functietitel ook is, deze professionals zijn essentieel voor de productiviteit van de fabriek. Lees verder om erachter te komen wat het gemiddelde salaris is van een (proces) operator en of de functie iets voor jou. 

Welke kwalificaties moet je hebben om als procesingenieur te functioneren? 

Om als procesingenieur te functioneren, moet je over een groot aantal vaardigheden beschikken: technische kennis, probleemoplossend vermogen, communicatieve vaardigheden en precisie. Industriële processen en apparatuur, maar ook hoe ze goed te bedienen en problemen aan te pakken, moeten goed begrepen worden. je moet de procesomstandigheden duidelijk kunnen beschrijven aan andere operators en supervisors. Daarnaast moet je kalm en beheerst kunnen blijven in stressvolle situaties, helder denken en snel handelen, en verschillende taken tegelijk kunnen uitvoeren. je moet ook prioriteiten kunnen stellen en snelle, nauwkeurige beslissingen kunnen nemen op basis van de beschikbare gegevens. je moet goed georganiseerd zijn, aangezien je mogelijk verschillende opdrachten tegelijk moet uitvoeren.

Vacatures voor procesoperators

Operators zijn veelgevraagd in industrieën zoals olie & gas, energieopwekking en voedsel & drank. Veel operators zijn nodig in fabrieken om de productie in stand te houden tijdens de normale werking, maar ook in noodsituaties. Wanneer een proces faalt en operators handmatig moeten ingrijpen, kan het zijn dat ze extra tijd nodig hebben om de apparatuur te reinigen en te repareren of dat ze vanuit de controlekamer toezicht moeten houden op reparaties. Dit kan leiden tot stilstand die de productie beïnvloedt. De meeste bedrijven proberen ongeplande stilstand te voorkomen door preventief extra operators in dienst te nemen. Dit betekent dat er waarschijnlijk ook tijdens normaal bedrijf werk is voor operators.

Gemiddeld salaris van een procesoperator

Het gemiddelde salaris van een procesoperator varieert per industrie en locatie. Over het algemeen verdienen procesoperators in grote steden meer dan die in kleinere regionale gebieden. Het gemiddelde salaris voor een procesoperator in de VS ligt rond de $50.000 per jaar. In Europa ligt het gemiddelde salaris rond de 44.000 euro per jaar. Procesoperators in de olie- en gasindustrie verdienen meer dan die in andere sectoren, omdat zij vaak moeten reageren op ongeplande gebeurtenissen die snel handelen en extra vaardigheden vereisen. Klik hier voor meer tips en informatie van Synsel en wat je moet weten over het vak.

https://synsel.nl/