DHZ website
Image default
Zakelijk

Website voor een vereniging

Tegenwoordig zijn websites niet meer weg te denken in de wereld waar we nu in leven. Dat geldt ook voor een website voor een vereniging. Iedere, of bijna iedere, vereniging heeft een website. Dit voorziet huidige leden van informatie, maar ook niet-huidige leden om bijvoorbeeld te onderzoeken of zij lid willen worden. Een goede website is een digitaal visitekaartje voor de vereniging. Maar hoe weet je nou of jouw website aansluit bij de vereniging én de behoefte van (toekomstige) leden? In dit blog lees je tips voor een effectieve website voor een vereniging.  

 

Voorbereiding 

Zomaar een website voor een vereniging bouwen is geen goed idee. Je kunt dit het beste maar goed voorbereiden én hulp inschakelen. Een gebruiksvriendelijke en goede website bouwen kost je veel tijd, zeker als je er niet alles vanaf weet. Bedrijven als Yard Digital Agency kunnen zeer goede websites bouwen en maken alles naar wens. De taak van een vereniging is om vooraf goed na te denken wat het doel wordt van de website. Wat zijn de belangrijkste doelgroepen en wat is de informatiebehoefte? Je kunt hiervoor een website commissie opstellen. Hier zitten leden in die samen denken over de website, zodat je geen onderdelen gaat vergeten op de website.  

 

Maak de website ook voor niet-leden 

Het is natuurlijk van belang dat huidige leden de juiste informatie vinden. Denk bij een website voor een sportvereniging bijvoorbeeld aan het trainings- en wedstrijdschema en wanneer de contributie wordt afgeschreven. Maar ook niet-leden willen graag informatie vinden over de vereniging. Zij willen bijvoorbeeld weten hoeveel het kost om lid te worden, of er nog teams zijn die leden zoeken en welke evenementen er door het jaar heen worden georganiseerd. Als je graag leden wil werven, dan is het natuurlijk ook van belang dit op de website te vermelden. Niet-leden kunnen dan direct zien dat ze lid kunnen worden en zullen wellicht sneller kiezen voor jouw vereniging.  

 

Verder is een druk bezochte website een goed advertentiekanaal. Je kunt advertentieruimte verkopen en daarmee wat geld verdienen voor de vereniging. De advertenties moeten natuurlijk wel passen bij de vereniging. Denk bijvoorbeeld aan een advertentie van een sportwinkel bij een sportvereniging of muziekwinkel bij een muziekvereniging.  

 

Update de website 

Als je een goede website hebt staan, is het natuurlijk belangrijk om deze website regelmatig te updaten. Laat het niet bij wat het is, maar plaats voortdurend nieuwe artikelen, informatie en blogs online. Je kunt ook een kennisbank ontwikkelen voor de website. Hierin plaats je informatie in de vorm van een Word-document, Excel-document, video, afbeelding, etc. Leden kunnen in een kennisbank gemakkelijk de juiste informatie terugzoeken. Als je deze kennisban up-to-date houdt, dan zul je al vaak de website updaten.