DHZ website
Image default
Woning en Tuin

Een nieuwe vloer, welke opties zijn er?

De opties die je hebt voor het leggen van een nieuwe vloer zijn natuurlijk afhankelijk van de oude vloer. Het type vloerbedekking dat je in je huis gaat hebben, is als een achtergrond voor de rest van de nieuwe interieurinrichting. En het is niet alleen het uiterlijk van je huis dat het type vloer beïnvloedt, de juiste vloer zal ook een praktische invloed hebben op hoe goed elke kamer presteert.

Hoe kies je het juiste type vloer

Welke vloer je kiest, hangt zeker ook sterk af van de ruimte waarin je de vloer legt. De perfecte vloer voor in de woonkamer werkt niet per se in de keuken. Als je een vloer in een nieuw huis legt, kun je vrij kiezen wat je wilt. Maar in een monumentaal pand wordt de keuze ook bepaald door de stijl van het huis, en probeer je de vloerbedekking aan te passen aan wat er al in het huis ligt.

Laminaat vloeren en massief hout

Houten vloeren zijn een veel voorkomend origineel kenmerk in woningen uit die tijd, vooral op de eerste verdieping waar stenen alternatieven niet haalbaar zouden zijn geweest. Het kan ook worden verwerkt in eigentijdse plannen, en de gefabriceerde opties een gelamineerd hout, bieden een meer watervast alternatief voor massief hout.

Het is ook nog een goed voor veel menselijk verkeer. Massief hout is eerder een dure optie, maar wanneer je een klassieke woning in de originele staat moet of wilt houden kan het de enige optie zijn.

PVC vloeren

PVC is een materiaal dat lijkt op plastic. Maar het is veel duurzamer dan het plastic dat we dagelijks gebruiken als verpakking. We kennen PVC vooral als buizen en leidingen, maar als vloermateriaal is het bijna niet te verslaan. Kleurrijker dan we ons voor kunnen stellen en zeker zo slijtvast als laminaat, en dan nog een paar jaar!

Tapijt

Dit is echte de klassieker. Iedereen weet dat tapijt de eenvoudigste manier is oom een vloerbedekking te leggen. Ook een vaste vloerbedekking is een garantie voor huiselijkheid, gezelligheid en warmte.

Het schoonhouden kan een probleem zijn, maar met de moderne middelen die we nu hebben kun je gelukkig de mattenklopper in de gangkast laten staan.
Tapijten zijn verkrijgbaar in alle kleuren, geuren en maten, maar je moet wel even letten op de ondervloer. Te glad en je hele tapijt kan gaan glijden.

Op een oudere, planken vloer doet tapijt het ook niet zo goed
Dat komt omdat tapijt een weefsel is, het heeft dus mazen. Het stof en vuil kan daar doorheen vallen en onder het tapijt in de spleten van de vloer terecht komen. Moeilijk om weer schoon te maken, zeker bij vaste vloerbedekking.

Vinyl vloeren

Vinyl is een prachtige kunststof materiaal dat eigenlijk overal voor gebruikt kan worden. In de vorm van tegels is het eigenlijk beter dan de tegels van porselein of steen die je nu in de keuken hebt. Het voordeel is vooral dat het makkelijker schoon te houden in, en zeker ook slijtvast.

Voor je vloeren in de badkamer en de keuken kun je heel wat geld besparen door vinyl vloeren te leggen, of te laten leggen.

De verschillende vloeren die je in je huis nodig hebt

Probeer niet, ze onder een noemer te vangen. Elke kamer heeft zijn eigen vloer nodig, en de keuze is zeker ook afhankelijk van je smaak.

Laat je niet op de kast jagen door verkooppraatjes bij de meubelhal. Een vloer is niet iets wat je maar eventjes koopt. Denk er goed over na en overleg vooral met de rest van je familie.

De kamer van je zoon of je dochter hoeft echt niet dezelfde vloer te hebben als de grote slaapkamer. De huiskamer kan een salon worden, met de vloer waar iedereen plezier aan beleeft.

Hoeveel jaar je nog in je huis gaat wonen, niemand weet het. Plannen van verbouwingen en het leggen van vloeren is dus belangrijk, ook voor de verkoopwaarde van je huis in de toekomst.

https://mijnvloeropmaat.nl/