DHZ website
Image default
Onderwijs

Leerlingen groeien door kunst!

Ontwikkelingen dankzij kunsteducatie

Kunsteducatie is niet voor niets een vereiste binnen het curriculum op zowel basisscholen als middelbare scholen. Het is namelijk een enorm belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van jullie leerlingen. Naast dat ze goed leren rekenen, schrijven en lekker bezig zijn met sport is, zijn de kunsten ook erg belangrijk om te ontdekken. Kleinkunstig organiseert nu al meer dan 10 jaar workshops op middelbare scholen en met Grote Broer organiseren we al meer dan 15 jaar activiteiten op school. Hiermee hebben we stapels ervaring opgedaan.

Ervaringen van scholen

We horen heel vaak terug dat een leerkracht zich van te voren zorgen maakt over een bepaalde leerling, of die wel leuk mee gaat doen, of die het wel interessant vindt, of die niet te verlegen is voor het spelen van bijvoorbeeld theater. En wanneer wij vervolgens met onze workshopdocenten aankomen en de ruimte geven aan iedereen, iedereen in diens waarde laten en aangeven dat er geen goed of fout is, merk je dat leerlingen opbloeien. De leerling die vaak dwars ligt volgt heel braaf de workshop, de leerling die erg verlegen is kruipt uit diens schulp en de leerling die altijd haantje de voorste is laat alles bedachtzaam over zich heenkomen. Kunst en cultuur activiteiten spreken vaak kanten van leerlingen aan die in het reguliere onderwijs niet aan bod komen en precies daarom is het zo belangrijk!

Veilig leren en ontwikkelen

Om zulke mooie resultaten te behalen is het belangrijk dat de leerlingen zich veilig en gehoord voelen. Dit is een van de speerpunten waar onze workshopdocenten extra aandacht aan besteden. Bij een theaterworkshop wordt er bijvoorbeeld altijd gezorgd voor een goede sfeer in de klas, een veilig gevoel voor iedereen zodat je met zijn allen iets moois kunt maken die dag. Het is namelijk niet niks, opeens een stukje toneelspelen voor andere leerlingen, of je rap voordragen. We houden hier rekening mee en zijn ons bewust van deze spanningen. Onze workshopdocenten zijn zelfs dusdanig goed in het creëren van een fijne sfeer, dat we ook workshops aanbieden om de groepsdynamiek in een klas te verbeteren!

https://www.kleinkunstig.nl