DHZ website
Image default
Woningen

Wat is een troffelvloer precies?

Wat is een troffelvloer? Naar alle waarschijnlijkheid ben jij één van de vele mensen die zich deze vraag door de jaren heen heeft gesteld. Het moet dan ook gezegd dat de interesse in deze vloer door de jaren heen behoorlijk sterk is toegenomen. Er zijn dan ook best een aantal niet onbelangrijke voordelen verbonden aan de realisatie van een dergelijke vloer. Voor mensen die graag gebruik willen maken in hun woning van vloerverwarming kan het bijvoorbeeld interessant zijn om te weten dat dit perfect mogelijk is bij de realisatie van troffelvloeren. In ieder geval, wil jij graag meer ontdekken over dit type van vloer? Dan is verder blijven lezen absoluut zeker de boodschap.

Wat is een troffelvloer en wat mag je verwachten?

Wat is een troffelvloer? Wel, een troffelvloer of een zogenaamde mortelvloer is een naadloze vloer welke wordt gevormd door gekleurde en bovendien ook zeer fijne grind- of kwartskorrels. Wat deze korrels betreft geldt wel dat ze samen worden gebonden tot er een epoxyhars ontstaat. Voor dit soort vloer is van toepassing dat ze haar naam dankt aan de wijze hoe de vloermortel wordt aangebracht. In de praktijk wordt dit namelijk gedaan met behulp van een troffel en een zogenaamde vlakspaan. Ondanks het feit dat deze vloer wel ingedeeld wordt onder de noemer van de gietvloeren is dat eigenlijk niet correct. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk echter niet zo’n probleem hoeft te vormen. Nu je een antwoord hebt gekregen op de vraag; “wat is een troffelvloer” kan het interessant zijn om ook even zowel de voordelen als de nadelen van dit type vloer voor je op een rijtje te zetten.

Op welke voordelen kan je rekenen bij een troffelvloer?

Wanneer we een artikel schrijven als antwoord op de vraag wat is een troffelvloer spreekt het voor zich dat we ook de nodige aandacht moeten besteden aan de verschillende voordelen waar je op kan rekenen. Wanneer we dat doen kunnen we onder meer de volgende voordelen vaststellen:

  1. De vloer is bestand tegen zware belasting;
  2. De vloer beschikt over een naadloos karakter;
  3. Het betreft een harde en tevens ook slijtvaste vloer;
  4. De vloer kan zeer eenvoudig worden schoongemaakt;
  5. Het is mogelijk om ze te combineren met vloerverwarming;
  6. De geluiddempende werking van de vloer is prima te noemen;
  7. Het is mogelijk om ze van slipvaste eigenschappen te voorzien;

De talrijke voordelen waar je bij het realiseren van een troffelvloer op kan rekenen zorgen ervoor dat ontzettend veel mensen er zowel in hun particuliere als zakelijke panden gebruik van maken.

Wat zijn de nadelen van een troffelvloer?

Een artikel over “wat is een troffelvloer” is natuurlijk helemaal niet compleet wanneer we niet even dieper ingaan op de nadelen die eraan verbonden zijn. Wanneer we dat doet kunnen we namelijk vaststellen dat er toch enkele zaken bestaan waar je wel graag aandachtig voor zal willen zijn. Het gaat hierbij dan onder meer om het feit dat een dergelijke vloer over een vrij industrieel karakter beschikt. Daar kan je eigenlijk maar moeilijk onderuit. Dat is dan ook iets waar je zeker aandachtig voor zal willen zijn. Dat is echter niet alles. Daarnaast dien je namelijk eveneens rekening te houden met het feit dat dit type vloer niet geheel zelf nivellerend is. Dit betekent dat er best wat werk is vereist om de vloer een mooi egaal karakter te kunnen geven.