DHZ website
Image default
Electronica en Computers

Essentiële informatie over refurbished hardware

De term refurbished kom je tegenwoordig vaak tegen. Kennissen of vrienden hebben bijvoorbeeld een telefoon of laptop gekocht die gerefurbished is. Maar wat houdt de term refurbished nou eigenlijk in en waar moet je als consument allemaal op letten wanneer je een refurbished apparaat aanschaft? Wij gaan het je in dit artikel allemaal vertellen, lees dus snel verder!

Wat is refurbished eigenlijk?

Indien er bij apparaten zoals mobiele telefoons of laptops de term refurbished wordt gebruikt geeft dit aan dat de apparaten tweedehands zijn. Echter zijn de apparaten wel gerenoveerd of opgepoetst.

Eventuele gebreken en schades zijn dus verholpen. Je kan het dus vergelijken met het opknappen van een tweedehands auto met schade. Nadat de auto volledig is gerepareerd ziet deze er weer als nieuw uit, echter blijft het een tweedehands auto. Refurbished apparaten zijn dus tweedehands apparaten die weer opgeknapt zijn voor de verkoop. Maar waar komen deze apparaten dan vandaan? Een belangrijke bron zijn de apparaten die door consumenten retour zijn gestuurd.

Ondanks het feit dat de meeste van deze apparaten gloednieuw zijn is de verpakking meestal gebroken. Het gevolg hiervan is dat verkopende partijen een dergelijk retour gestuurd product niet meer als nieuw kunnen verkopen. Vaak wordt dit apparaat dan schoongemaakt, eventuele schades worden verholpen en het product wordt opnieuw verpakt voor de verkoop als refurbished.

Dit is dan ook direct het grote verschil met tweedehands hardware. Tweedehands hardware wordt namelijk in dezelfde staat gelaten en verkocht. Hier profiteer je dus niet van verholpen schades of vernieuwde onderdelen en software. Toch is er voor tweedehands producten ook nog een andere benaming. We hebben het hier over gereviseerde producten. Het reviseren van producten gebeurt, in tegenstelling tot refurbishen, door de originele fabrikant. De fabrikant maakt het apparaat schoon en vervangt eventuele kapotte onderdelen. Het grote voordeel bij gereviseerde producten is dat hier vaak een originele fabrieksgarantie op van toepassing is. Je krijgt dus als het ware dezelfde rechten als bij de aankoop van een nieuwe hardware.

Er zijn echter een hoop onduidelijkheden binnen de markt van refurbished producten. Zo zijn er veel verschillen in kwaliteit, staat en leeftijd van het product. Toch worden ze allemaal verkocht onder de naam refurbished. Gelukkig kan er bij veel leveranciers informatie over het betreffende apparaat worden ingezien. Informatie zoals het model, bouwjaar en welke versie software er op het apparaat geïnstalleerd is. Zo kun je als consument toch het verschil tussen de producten zien en een goede keuze maken. Zonder de aanvullende informatie weet je immers niet of jouw refurbished product nu twee of misschien wel drie jaar oud is. Natuurlijk wil je dit wel graag weten aangezien je betalingsbereidheid hier sterk van af zal hangen.

Waarom kiezen voor refurbished hardware?

Waarom zou je als consument of als organisatie nu eigenlijk kiezen voor refurbished hardware?

De belangrijkste reden, zoals bij zoveel keuzes die je maakt, is dat het aanschaffen van refurbished hardware het goedkoopst is. Meestal betaal je voor een refurbished product significant minder dan voor een nieuwe versie. En dit terwijl het opgefriste apparaat ook vaak gloednieuw is, enkel de verpakking is geopend geweest en het product is in handen geweest van iemand anders.

Verder is er ook een groot voordeel ten opzichte van het kopen van een tweedehands product.

Tweedehandsproducten zijn namelijk niet gecontroleerd op eventuele gebreken waar een refurbished apparaat dit wel is. Hiernaast hoef je een refurbished apparaat niet bij aan particulier zelf te kopen zoals bij tweedehands apparaten vaak wel het geval is. Je bestelt ze gewoon zoals je dat bij een nieuw product ook zou doen.

Waarom juist niet kiezen voor refurbished hardware?

Jammer genoeg zitten er niet alleen maar positieve zaken aan het kopen van refurbished hardware.

Zo kunnen er aardig wat verborgen gebreken zijn waar jij als consument het bestaan niet van weet.

Misschien is het apparaat wel een keer gevallen waardoor onderdelen verzwakt zijn. De onderdelen zijn dus niet kapot en worden bij het oppoetsen en repareren dus niet vervangen. Het kan dus zijn dat deze verzwakte onderdelen snel stuk gaan. Nu hoeft dit niet altijd een probleem te zijn, op veel refurbished producten krijg je immers nog garantie. Toch is het niet fijn als je een net besteld apparaat alweer snel kwijt bent voor een reparatie.

Een ander groot nadeel van refurbished producten is dat het aanbod erg beperkt kan zijn. Het aanbod is immers afhankelijk van de stroom geretourneerde of aangeboden apparaten.

Indien er in een bepaalde periode dus weinig producten geretourneerd zijn zal het aanbod refurbished apparaten hieronder lijden. Verder zijn er ook beperkingen in bijvoorbeeld de kleur en het model. Je bent namelijk afhankelijk van de tweedehands producten die ervoor worden gebruikt.

Indien jij dus op zoekt bent naar een bepaald model kan de situatie zich voordoen dat deze enkel in een bepaalde kleur of model beschikbaar is.

Ook belangrijk…

Nu je volledig geïnformeerd bent over wat de term refurbished nu precies inhoudt en wat de voor en nadelen zijn zullen we kort ingaan op de rechten die je hebt als consument. Deze rechten zijn namelijk anders dan wanneer je een nieuw product koopt. Hieronder de belangrijkste rechten op een rijtje:

  • Je hebt altijd recht op wettelijke garantie, ook als het product gerefurbished is. Echter is het bepalen van de duur van de garantie lastig aangezien dit wordt gebaseerd op de verwachte levensduur. Deze is lastig te bepalen bij tweedehands of refurbished producten.
  • Indien je jouw aankoop bij een webwinkel hebt gedaan heb je altijd recht op 14 dagen bedenktijd. Je kunt je product binnen dit termijn zonder opgaaf van reden retourneren mits deze in originele staat is.
  • Indien de staat van het product niet overeenkomt met de beschrijving van de verkoper hebt je het recht de koop ten alle tijden te ontbinden. Houdt hierbij wel rekening dat hierbij ook de termijn van 14 dagen geld. Hierna ben je als consument niet meer zeker van eventuele garanties.
https://neg-itsolutions.nl