DHZ website
Image default
Financieel

Factoring voor MKB: wat houdt het in?

Iedere mkb’er kent het: klanten die traag betalen, waardoor de cashflow binnen het bedrijf niet is wat het zou moeten zijn. Vervelend, want je wilt natuurlijk doorgroeien. Je wilt verder kunnen investeren en de rekeningen kunnen betalen. Om snel over geld te beschikken, zou je kunnen kiezen voor factoring.

Wat is factoring?

Factoring betekent dat een maatschappij jouw openstaande facturen int, en jij zelf het bedrag al vooraf betaald krijgt. Het is een alternatieve manier van financieren voor ondernemers. Je hoeft op deze manier dus niet langer te wachten om te beschikken over geld waar je hard voor gewerkt hebt.

Op deze manier heb je altijd een gezonde cashflow in het bedrijf. Er is altijd kapitaal om te kunnen gebruiken om je bedrijf uit te bereiden, of om rekeningen te betalen. Met factoring wacht je dus niet meer tot een klant betaald heeft.

Zo werkt factoring

Wanneer je gebruikmaakt van factoring als een MKB werk je in bepaalde stappen. Allereerst verkoop je jouw factuur. Dit moet vaak een factuur van business tot business zijn, met een minimale waarde. Daarna controleert de maatschappij jouw factuur. Als deze voldoet aan de spelregels, maakt de factoringmaatschappij het geld snel over naar je (zakelijke) bankrekening.

Vanaf dat moment beschik je over het geld, maar heeft de klant nog niet betaald. De factoringmaatschappij neemt dan het debiteurenbeheer over. De maatschappij communiceert met de klant, en zorgt voor een correcte afwikkeling van de factuur.

Waarom factoring?

Wanneer je kiest voor factoring, staat het geld binnen een bepaalde tijd op je rekening. De factoringmaatschappij neemt de last van debiteurenbeheer op zich. Sommige bedrijven vragen jaarcijfers, maar er zijn ook factoringmaatschappijen die helemaal niets vragen. Het grootste voordeel is dat je niet meer hoeft te wachten tot de klant betaalt, en je dus altijd over je geld beschikt.

Heeft factoring nadelen?

Factoring heeft wel enkele nadelen. Zo krijgt de maatschappij bijvoorbeeld inzicht in jouw facturen en administratie. Daarom is het zaak te kiezen voor een betrouwbare factoring partner. De maatschappij heeft natuurlijk het recht om een factuur niet over te nemen. In dat geval zul je alsnog moeten wachten tot de factuur door de klant zelf wordt voldaan. Het is belangrijk je te houden aan de spelregels voor factoring.

Uiteraard moet een factoringmaatschappij ook geld verdienen. Daarom zit er aan het gebruik van factoring wel kosten verbonden. Voor die kosten ben je dan wel direct ontzorgd van je debiteurenbeheer.