DHZ website
Image default
Internet

Is dropshipping nog wel zo verstandig?

Dropshipping is een term dat veel voorkomt in de e-commerce. Maar wat is het? En is het nog wel zo verstandig om te doen? Dropshipping is in de basis het uitbesteden van logistiek. Of in andere woorden. Het is het online verkopen van producten zonder dat u een inventaris hebt. Met dropshipping verkoopt u producten die een leverancier direct bij uw klant levert. Voor eigenaren van een webshop klinkt dit als een droom. U hoeft namelijk geen voorraad bij te houden en de winst is daarentegen hoog. Dropshipping kan gezien worden als een goudmijn, maar is dat tegenwoordig nog wel het geval? Wat zijn de nadelen van dropshipping en wat zijn de voordelen? In deze blog lees je hier alles over.

U bent aansprakelijk

Als webshop eigenaar bent u degene die aansprakelijk is. Ook al besteedt u de levering van producten uit. Het is dus belangrijk dat u vooraf gedegen onderzoek doet naar een goed dropshipping leverancier. Daarnaast zit het grote gedeelte van de dropshipping partijen in Azië. Allereerst betekent dit dat er lange levertijden zijn van producent naar klant. Maar wat gebeurt er als een pakket onderweg kapot gaat? In dit geval is de leverancier verantwoordelijk voor het gebroken pakket, maar u bent degene die het met de klant moet oplossen. Maak daarom vooraf goede afspraken met de leverancier. Let hierbij op afspraken als garantie, levertijden en wat de afspraken over retouren zijn.

Weinig controle

Het voordeel van het niet hebben van een eigen voordeel kan ook nadelig zijn. Zo heeft u minder controle over het gehele proces. Wanneer een leverancier problemen heeft met productie of verzending dan ligt de verantwoordelijkheid bij u. Dit betekent dat u nee moet verkopen aan de klant. Dit kan leiden tot grote teleurstellingen en zelfs een schade aan uw imago. Ook heeft u minder grip op de producten. Wanneer mensen bijvoorbeeld bepaalde aanpassingen willen hebben kunt u dit niet doorvoeren. Daarnaast is het niet mogelijk om verbeteringen aan te brengen of om gepersonaliseerde producten te bedenken.

Kosten

Is het starten van een dropshipping onderneming winstgevend? Dit is een van de vragen die binnen de e-commerce veel gesteld wordt. Wanneer de volumes groot genoeg zijn kan het winstgevend worden. Echter, worden er kleine marges gebruikt. Hierbij neemt de leverancier ook nog een deel van de winst voor zijn rekening. Wanneer u met lage volumes te werk gaan is er ook nog het nadeel dat de kosten hoger uitvallen. De reden hiervoor is dat een leverancier extra kosten moet dekken voor bijvoorbeeld levering en verpakking. Maak daarom vooraf een goede kosten en baten analyse voordat u hier verder in gaat.

Wil je nou meer informatie over de dropshipping? Neem dan eens een kijkje op deze pagina van Surlogic.

https://surlogic.nl/nl/news/nadelen-dropshipping

Gerelateerde artikelen

Glasvezel vergelijken in jouw regio

Is een website op maat het echt waard?

Groeien door een website en huisstijl te laten maken?