DHZ website
Image default
Aanbiedingen

Is speelgoed goed voor peuters?

Is speelgoed goed voor peuters?

Speeltijd is een cruciaal onderdeel van de kindertijd – het is een manier waarop kinderen leren. Speelgoed is niet altijd noodzakelijk, maar vaak stimuleert het de verbeelding om verder te spelen. Het vinden van het juiste speelgoed kan de ontwikkeling van een kind stimuleren, het helpen met praten en het beter laten begrijpen van de wereld.

Peuters moeten de kans krijgen om met verschillende soorten speelgoed te spelen. Het moet gemaakt zijn van geschikte materialen en het moet de fantasie stimuleren. Omdat kinderen van deze leeftijd graag dingen in hun mond stoppen, moet u ervoor zorgen dat het speelgoed dat u kiest geen verstikkingsgevaar oplevert.

Met wat voor speelgoed spelen peuters?

Peuters spelen met bijna alles en ze weten niet of speelgoed veilig is, dus het is belangrijk om op mogelijke gevaren te letten.

Het beste speelgoed 2 jaar is speelgoed waarmee ze de wereld kunnen ontdekken. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Puzzels.
 • Vormensorteerders.
 • Duw- of trekspeelgoed.
 • Boeken.
 • Speelgoedvoertuigen.
 • water- en zandspeelgoed, zoals emmers en schepjes
 • Speelsets, zoals poppenhuizen en miniatuurkeukens.
 • blokken en ander bouwspeelgoed.
 • Ballen.
 • opgezette dieren.
 • Ride-on speelgoed.

Hoe kies je speelgoed voor peuters

Heb je een spiekbriefje nodig voor het kiezen van het beste peuterspeelgoed? Volg deze tips en je hebt het voor elkaar.

Kies iets dat flexibel is

Probeer speelgoed voor 1 jarige met een open einde te kiezen – speelgoed waar ze op verschillende manieren mee kunnen spelen.

Moedig probleemoplossing en verkenning aan

Speelgoed dat kinderen de kans geeft om iets uit te zoeken, bevordert hun ontwikkeling. Dergelijk speelgoed zijn puzzels en bouwblokken.

Geen verstikkingsgevaar

Bij peuters moet je ervoor zorgen dat alles groot genoeg is, zodat het geen verstikkingsgevaar oplevert. Trek aan de stukjes om te controleren of ze niet losraken. Een algemene regel is dat je een peuter jonger dan drie jaar geen speelgoed mag geven met onderdelen die zo klein zijn dat ze door een toiletrolbuis passen.

Prikkelt de verbeelding

Het tweede en derde jaar is het jaar waarin de verbeelding van een kind op gang komt. Kies iets waarin je kleintje geïnteresseerd lijkt, zoals speelgoedauto’s of verkleedkostuums.

Tot slot

Speelgoed speelt een cruciale rol in het leven van een kind – spelen is een manier om te leren en verschillende vaardigheden te ontwikkelen. Het vinden van het beste peuterspeelgoed is niet altijd eenvoudig – er zijn er heel veel om uit te kiezen, en veel zijn uw tijd niet waard.

Bij het zoeken naar speelgoed is het belangrijk om iets veiligs te kiezen dat goed is voor je kleintje, zowel lichamelijk als geestelijk. Knipperende lichtjes en geluiden zijn geen noodzaak – eenvoudige bouwstenen zijn al voldoende.