DHZ website
Image default
Aanbiedingen

Wat is inbakeren?

Wat is inbakeren?

Inbakeren is het traditionele gebruik om een baby zachtjes in een lichte, ademende deken te wikkelen om hem te helpen zich kalm en slaperig te voelen. Om de kans op verstikking te verkleinen, mag alleen het lichaam worden ingepakt en niet de nek of het hoofd. Het idee is dat je kleintje zich door het inwikkelen behaaglijk en veilig voelt, net als in de baarmoeder.

Wat zijn de voordelen van het inbakeren van mijn kleintje?

Sommige mensen zeggen dat hun kleintje door het inbakeren makkelijker in slaap komt en langer door slaapt, anderen vinden dat het helpt om hun baby te kalmeren. Onderzoek heeft aangetoond dat inbakeren in combinatie met geluid en beweging helpt om huilbaby’s te kalmeren. Het kan baby’s ook aanmoedigen om dieper en langer te slapen.

Uit een ander onderzoek bleek dat baby’s die te vroeg geboren waren en in de watten werden gelegd, rustiger waren en een betere neuromusculaire ontwikkeling en spierspanning hadden, en dat het pijn en ongemak verzachtte.

Wat zijn de risico’s van het inbakeren van mijn baby?

Er is gesuggereerd dat het inbakeren van baby’s de borstvoeding kan beïnvloeden als ze tijdens het voeden geen huid-op-huidcontact kunnen hebben. Onderzoek heeft echter geen negatieve effecten op de borstvoeding op de lange termijn aangetoond.

Sommige mensen vragen zich af of het goed voor de baby is als hij ’s nachts wordt aangemoedigd om dieper te slapen, omdat hij door langer te slapen minder tijd wakker is voor interactie met en leren van zijn omgeving.

Natuurlijke plaatsing

Er zijn aanwijzingen dat het strak inwikkelen van de heupen van een baby de kans op het ontwikkelen van heupdysplasie (een ontwikkelingsprobleem met het heupgewricht van een baby) kan vergroten. Door ervoor te zorgen dat de beentjes van je baby genoeg ruimte hebben om bij de heupen omhoog en naar buiten te kunnen buigen, kunnen de heupgewrichten zich op natuurlijke wijze ontwikkelen.

Is het inbakeren van mijn baby veilig?

Inbakeren is een zeer laag risico voor baby’s, als je de richtlijnen voor veilig slapen en heupvriendelijk inbakeren volgt. Het huidige slaapadvies voor baby’s is om uw kleintje altijd op de rug te leggen en zij- of buikligging te vermijden, vooral als uw baby in een doek is gewikkeld. Bovendien moet je stoppen met je baby in te wikkelen als hij de eerste tekenen van omrollen vertoont.

Met welke veiligheidspunten moet ik rekening houden?

Volg deze zeven veilige en heupvriendelijke swaddlingtips:

  • Houd rekening met de temperatuur van je baby en zijn omgeving om oververhitting te voorkomen. Controleer regelmatig zijn temperatuur en zorg ervoor dat hij kleren draagt die geschikt zijn voor het weer. Wikkel uw baby niet in als hij niet lekker is of koorts heeft.
  • Gebruik voor het inbakeren van uw baby dunne materialen, zoals een klein katoenen laken of een neteldoek. Leg geen extra materiaal bovenop een ingezwachtelde baby, bijvoorbeeld een deken, waardoor de baby oververhit kan raken. Volg de richtlijnen voor veilig slapen, leg uw baby op een stevige, vlakke ondergrond zonder andere voorwerpen.
  • Leg je baby niet boven de schouders in een doek – de nek en het hoofd mogen nooit in een doek worden gewikkeld. Zorg ervoor dat het materiaal goed vastzit en niet losraakt als je baby beweegt, om verstikking te voorkomen.
  • Gebruik heupvriendelijke inbakeringstechnieken om de kans op heupdysplasie te verkleinen. Zorg ervoor dat uw baby zijn heupjes en knietjes vrij kan bewegen om te schoppen. De beentjes van uw baby moeten in een natuurlijke positie kunnen vallen (zoals kikkerbilletjes) in plaats van recht naar beneden.
  • Leg uw baby altijd op zijn rug te slapen. Leg een ingezwachtelde baby nooit op zijn buik of zij te slapen.
  • Als u een inbakerslaapzak of deken gebruikt, controleer dan of het voldoet aan de veiligheidsnormen en of het goed past, zonder gebreken of beschadigingen. Volg de richtlijnen van de fabrikant voor de leeftijds- of gewichtsclassificatie en overweeg het gebruik van een lagere tog-waarde om het risico van oververhitting te minimaliseren.
  • Als iemand anders voor uw baby zorgt, zorg er dan voor dat zij ook weten wat veilig slapen is en hoe u uw baby veilig kunt inwikkelen. Neem de tijd om hen veilig inbakeren te laten zien en uit te leggen en zorg ervoor dat zij weten dat u uw baby altijd op de rug te slapen legt.

Hoe lang kan ik mijn baby veilig inbakeren?

Inbakeren mag alleen als je baby een pasgeborene is. Zodra ze tekenen vertonen dat ze leren omrollen of als ze al kunnen omrollen, moet je ze van het inbakeren afhalen.