DHZ website
Image default
Industrie

5 verschillende soorten houtboren en hun toepassingen

Het boren in hout is gemakkelijk te doen voor elk type klusser. Maar dan moet je nog wel het goede type houtboor gebruiken. De vijf meest gebruikte types houtboren en waarvoor ze gebruikt kunnen worden, vind je in deze blog.

De slangenboor

Een slangenboor gebruik je voor het boren van diepe gaten. Hij heeft een centreerpunt, waardoor je de boor precies in het midden kunt neerzetten. Daardoor komt je gaatje altijd waar je hem wilt. Door de spiraalvorm maakt de boor een glad en schoon boorgat. Vooral voor dikke balken en een nette afwerking is een slangenboor geschikt.

De forstnerboor

Met een forstnerboor maak je ondiepe en ronde gaten die een platte onderkant hebben. De forstnerboor is geschikt voor zachte houtsoorten en je boort er bijvoorbeeld gaten voor scharnieren in een kastje mee. Ook kan deze soort boor gebruikt worden voor decoratieve klussen, zoals het boren van een plaats voor een kaarsje of voor het maken van speelgoed.

De speedboor

Een speedboor zorgt ervoor dat je snel een diep gat boort. De speedboor wordt ook wel de vlinderboor genoemd en bestaat in verschillende diameters, waardoor de grootte van het gat te regelen is. Met een speedboor boor je helemaal door het hout heen. Deze soort boor is bijvoorbeeld geschikt voor doorvoergaten voor leidingen of kabels. De speedboor heeft een erg scherpe centreerpunt, waardoor de plek waar je gaat boren, tot op de millimeter nauwkeurig te bepalen is.

De verzinkboor

Door een verzinkboor te gebruiken, kun je een eerder gemaakt boorgat bewerken. Met een verzinkboor kun je schroefgaten zo bewerken dat de kop van de schroef niet meer uit het hout steekt. Je maakt de bovenkant van het gat dus breder, waardoor de schroef perfect in het schroefgat past. Hierdoor is er geen gevaar om achter de schroef te blijven hangen en kunnen er geen ongelukken gebeuren.

De gatenzaag

Met een gatenzaag boor je grote gaten in dun materiaal. De gatenzaag is geen echte zaag, maar gewoon een houtboor. Net zoals een zaag heeft een gatenzaag kleine tandjes in de rand, waar de naam vandaan komt. Een gatenzaag kun je gebruiken voor gaten voor leidingen of voor creatieve projecten, zoals een vogelhuisje.