DHZ website
Image default
Business

De Staatsloterij misleidde mensen jarenlang

Een grote winkans, een aardig uitkeringspercentage en een erg hoge jackpot staatsloterij, bij de Staatsloterij was het er allemaal! Het klinkt te mooi om waar te zijn en het blijkt dat dat ook inderdaad zo is. De organisatie Loterijverlies wantrouwde de zaak en voerde dus een onderzoek uit. Uit dat onderzoek stelde de rechtbank van Den Haag vast dat tussen 2000 en 2009, de Staatsloterij effectief minder prijzengeld heeft uitgekeerd dan verplicht was. Er is zo’n 80 miljoen euro misgelopen door de ruim 23.000 gedupeerde spelers. De Staatsloterij beweert dat dat bedrag minder was.

De staatsloterij heeft mensen jarenlang misleid. Er deden 18 tot 21 miljoen loten mee aan de trekkingen, maar er waren in werkelijkheid slechts 3 miljoen loten verkocht. Dat had dus tot gevolg dat de winkans 6 tot 7 keren lager was dan die had moeten zijn en veel prijzen dus gewoon niet werden uitgekeerd. Volgens de staatsloterij waren er 20 mensen die prijzen tussen de 50.000 en 100.000 euro hadden gewonnen, maar dat bleken er in werkelijkheid slecht 3 te zijn. De onderzoekers ontdekten ook dat er minimum 200 miljoen euro aan prijzengeld zelfs nooit bestaan heeft. Al deze dingen werden jarenlang achtergehouden door de staatsloterij.

Bovendien voldeed de staatsloterij ook niet aan het minimale uitkeringspercentagen van 60%.  Tussen 2002 en 2008 keerden ze in sommige gevallen maar 53% uit. Door het percentage van 60% niet te halen, keerden ze zo’n 84 miljoen euro te weinig uit aan de spelers. Ze maakten desondanks wel altijd veel reclame rond hun hoge uitkeringspercentage.

De stichting Loterijverlies vertegenwoordigde de gedupeerde spelers die hun geld terug wouden. In mei 2013 werden ze door de rechtbank van Den Haag  in hun gelijk gesteld. De organisatie wou samen met de staatsloterij tot een schikking komen, de loterij was echter niet bereid tot bemiddeling.

https://www.vergelijkloterij.nl