DHZ website
Image default
Business

Effectief trampoline springen

Er zijn veel mensen die in de veronderstelling zijn dat trampoline springen slechts aan kinderen besteed is. Maar dit blijkt een misplaatst vooroordeel te zijn. Zo is trampoline springen meer dan alleen een activiteit voor wanneer je je verveelt. Het is in feite gewoon beweging, en kan zelfs als sport activiteit gezien worden. Daarbij zal het wel uitmaken welke trampoline je gebruikt en wat voor een kwaliteit deze is.

De twee trampolines die het meest bekend zijn, is de trampoline met de metalen veren en de trampoline met de bungee elastiekveren. De laatste is de trampoline die voor veel mensen de voorkeur heeft. Dankzij de bungee springveren zou je kunnen bewegen zonder dat je je tussenwervelschijven, gewrichten en botten zal belasten. Er is bij de trampoline met metalen veren namelijk een grotere kans op een schokbelasting op je gewrichten en rug. De bungee springveren zijn dus niet alleen veiliger dan de metalen veren, maar zorgen ook voor een langere afremfase waardoor het bewegen op deze trampoline vele malen effectiever is.

Om alle theorieën die over trampoline springen rondgaan nou echt te bevestigen dan wel te ontkrachten, is Dhr. A. Bhattacharya van de NASA een onderzoek gestart naar het gebruik van de trampoline. Hij kwam tot de conclusie dat trampoline springen een goede manier van bewegen is. Dankzij de bungee springveren is het springen relatief gezien intensief, wat ervoor gaat zorgen dat je overtollig vetweefsel sneller verliest en je spijsvertering verhoogd wordt. Bovendien zal je je lichaam blootstellen aan verschillende prikkels die helpen bij een betere lichaamshouding, mobiliteit, coördinatie en reactievermogen. Het vergroot daarnaast ook je ademhalingscapaciteit en verstevigd de bekkenbodemspieren. Een trampoline springmat brengt dus vrijwel alleen maar voordelen met zich mee. Toch is het belangrijk om het springen langzaam en gestaag op te bouwen, zodat je zeker weet dat het goed gaat.

 

http://www.trampolines.nl