DHZ website
Image default
Business

Tips voor een sollicitatiegesprek

Als je aan een leuke baan wilt komen, kom je er niet onderuit: een sollicitatiegesprek. Veel mensen zien op tegen dit gesprek. Of je nu solliciteert voor een vacature WMO consulent of een vacature schuldhulpverlening, het is altijd spannend! Je zit tegenover mensen die je allerlei kritische vragen stellen en je wilt zo goed mogelijk antwoorden, want jij wilt natuurlijk die baan krijgen. Ze stellen je allerlei vragen, over jezelf en je werkervaring, en je wilt een zo goed mogelijke indruk achterlaten. In dit artikel lees je een aantal tips voor een sollicitatiegesprek.

Goede voorbereiding

Een succesvol sollicitatiegesprek begint al voordat je je eerste woord gezegd hebt, namelijk bij de voorbereiding. Je wilt niet in het gesprek zitten, zonder te weten waar je voor solliciteert en waar het bedrijf voor staat. Als ze een inhoudelijke vraag stellen, wil je niet met je mond vol tanden zitten, maar wil je een goed antwoord kunnen geven. Probeer dus zo veel mogelijk te weten te komen over het bedrijf en de functie waar je voor solliciteert. Koppel dit ook aan jezelf en jouw werkervaring. Waarom wil jij deze baan hebben? En waarom heb jij de juiste kennis en ervaring voor deze functie? Dit zijn vragen die je kunt verwachten, dus help jezelf en denk alvast na over een antwoord.

Spontaan

Daarmee komen we wel meteen bij het volgende punt. Een goede voorbereiding is essentieel, maar zorg dat je niet je antwoorden opdreunt uit je geheugen. Probeer spontaan het gesprek te voeren en te laten zien dat je ook sociaal vaardig bent. Laat niet te veel ongemakkelijke stiltes vallen. Ze willen weten wie jij bent en waarom ze voor jou moeten kiezen, dus brand los. Je kunt beter te veel aan het woord zijn dan te weinig.

Zenuwen

Iedereen voelt zenuwen wanneer ze aan het gesprek beginnen. Maar je daar niet te druk om. De selecteurs zijn dit heus wel gewend. Probeer tijdens het gesprek wat losser te worden en bedenk dat de selecteurs ook maar mensen zijn. Zie het niet te veel als ‘test’ maar gewoon als een gesprek met elkaar. Zo kom jij zelfverzekerder over en dat is altijd een pluspunt.

https://professionalpartners.nl/