DHZ website
Image default
Business

Wat is een zakelijke rit?

Iedereen maakt wel eens privégebruik van de bedrijfsauto. Er is niets lekkerder dan rustig rondrijden in de nieuwe Mercedes van de baas, in plaats van in jouw eigen Fiat Punto. Toch moet je hiermee oppassen. Wanneer je privé meer dan 500 kilometer rijdt met de bedrijfsauto, krijgt het bedrijf te maken met een flinke bijtelling. Privégebruik van de bedrijfswagen wordt namelijk gezien als loon in natura. Je bent dan ook verplicht om privékilometers met de bedrijfsauto bij te houden, zoals door middel van rittenregistratie, en dit aan te geven bij de belastingdienst. Maar wanneer is een ritje nou een zakelijk rit en wanneer zijn het toch privékilometers? Je leest het hieronder!

Wanneer is het een zakelijke rit en wanneer maak ik privékilometers?

Er is een fijne lijn tussen privé rijden en zakelijk rijden. Wanneer je tijdens kantooruren naar jouw privé lunchafspraak rijdt, valt dat dan onder de noemer zakelijk of privé? Waar ligt de grens? De belastingdienst heeft hier gelukkig duidelijke regels voor opgesteld, zodat je precies weet onder welke noemer je jouw rit moet plaatsen.

Woon-werkverkeer is een zakelijke rit, mits je dit volgens de gebruikelijke route doet. Daarbij maakt het niet uit hoe vaak een werknemer op en neer moet rijden vanaf huis naar het werk, of andersom. Tevens betreft een rit naar een klant 100% zakelijke kilometers.

Privékilometers zijn vrijwel alle overige kilometers. Dit zijn kilometers die je met de auto van de zaak aflegt, die niet voor jouw werk worden gereden. In de praktijk betekent dit dat je overal naartoe mag rijden, binnen de afgesproken normen die je hebt afgesproken met jouw werkgever. Over het algemeen zijn werknemers hier vrij coulant in, maar je moet onthouden dat je na 500 kilometer aan jouw maximum zit. Tevens zou je de brandstof zelf moeten betalen zodra je de landgrens bent gepasseerd.

Wil je meer weten over rittenregistratie en het bijhouden van zakelijke kilometers en privé kilometers? Global Track Marks kan je hierin bijstaan. Lees direct verder over de mogelijkheden!

 

 

 

http://www.globaltrackmarks.nl/