Nederland is door haar ligging een land dat onlosmakelijk met water verbonden is. We liggen aan de Noordzee en we hebben enkelen van de grootste havens ter wereld. Ook stromen er grote rivieren door Nederland. Nederlanders vechten al eeuwen tegen water. Zo houden we het water buiten of creëren we zelfs hele nieuwe stukken land door ze droog te leggen. In Nederland zijn waterschappen verantwoordelijk voor de waterhuishouding.
Waterschappen
Waterschappen bestaan al sinds 1255, toen ontstond namelijk het eerste officiële waterschap van Rijnland. Dat werd opgericht door Willem II van Holland en is hedendaags een van de grootste waterschappen. Voor de oprichting van het waterschap werkten dorpen en steden samen om de waterhuishouding te regelen. Na de oprichting van het eerste waterschap werden er nog veel meer opgericht. Waterschappen vormen de basis van het Nederlandse poldermodel, waarbij alle betrokken partijen samen tot een oplossing komen die voor iedereen voordelig is. De waterschappen moesten voor de bewoners de waterhuishouding regelen. In polders betekende dat vooral dat ze de waterstand moesten regelen. Het land blijft namelijk niet van zichzelf droog; zonder waterhuishouding zouden polders weer gewoon onder water lopen. Om polders droog te houden moet zowel water buiten gehouden worden als overtollig water afgevoerd worden. Vroeger werden polders droog gehouden door windmolens, een taak die later over werd genomen door de gemalen. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de waterschappen. Waar in 1950 nog ongeveer 2600 waterschappen in Nederland waren zijn er tegenwoordig nog maar 22.
Zoals de waterschappen er voor zorgen dat het land niet overstroomt zorgt een loodgieter er voor dat uw huis niet volstroomt. Daar heeft u natuurlijk wel de juiste producten voor nodig. Op zoek naar loodgieter producten? Deze vindt u in het uitgebreide assortiment van Loodgietshop.