DHZ website
Image default
Business

Bereidingswijzen van koffie

Er zijn oneindig veel smaken koffie te bedenken. Van espresso tot cappuccino van latte macchiato tot caffè americano. Ook de bereidingswijzen verschillen nogal van elkaar. Vandaag zullen we de twee meest gebruikelijke bereidingswijzen behandelen, waarbij ook stil gestaan wordt bij de voor- en nadelen van elke bereidingswijze.

 

Filterkoffie

Filterkoffie is de populairste koffie in de Verenigde Staten en Noord-Europa. Als eerste moet je de kan enkele minuten met warm water vullen. Daarna neem je een volle lepel koffie, ongeveer zeven tot acht gram, per twee kopjes koffie van 100 tot 150 milliliter. Naargelang smaak kun je meer of minder koffie toevoegen. Hierna gooi je de juiste hoeveelheid water in je koffieapparaat en laat het doorlopen. Een thermoskan is handig om de koffie heet en geurig te houden. Het grootste voordeel van deze manier van bereiden is het feit dat je snel veel koffie kunt maken. Ook kost filterkoffie omgerekend naar kopje minder geld dan de koffiecups en koffiepads

 

Koffiecups en koffiepads

De laatste jaren wordt de filterkoffie steeds meer vervangen door koffie cups en koffiepads. Dit komt omdat de machines die hiervoor gebruikt worden eenvoudig te bedienen zijn en relatief weinig onderhoud nodig hebben. Daarnaast kun je met koffiecups of koffiepads per kopje koffie aangeven welke smaak je wilt. Het nadeel van deze bereidingswijze is dat het een lange tijd duurt om veel koffie te maken. Het bereiden van koffie met koffiecups en koffiepads is een kwestie van de koffiecup of koffiepad in het apparaat te doen, het apparaat met water te vullen, een kopje neer te zetten en op de startknop te drukken. Let wel op dat je deze juiste cups koopt. Cups voor Dolce Gustozijn niet geschikt voor Nespressomachines en cups voor Nespresso zijn weer niet geschikt voor Dolce Gustomachines. Een ander nadeel van deze bereidingswijze is het kostenplaatje. Zeker cups van Nespresso zijn duurder dan filterkoffie.