DHZ website
Image default
Business

HSP-tips voor kinderen

Het opvoeden van hoogsensitieve kinderen vraagt iets meer moeite en aandacht dan de opvoeding van kinderen die niet hoogsensitief zijn. Kinderen met HSP absorberen veel informatie in één keer. Vaker dan niet hoogsensitieve leeftijdsgenootjes zijn deze kinderen gewetensvol, creatief, invoelend, intelligent, nauwgezet en intuïtief. Om de opvoeding van je kind iets zorgelozer te maken kun je een training hsp doen, maar deze HSP tips zouden ook al een hoop moeten helpen.

 

Alleen spelen

Veel hoogsensitieve kinderen kunnen heel goed zichzelf vermaken en hebben niet altijd de behoefte om met leeftijdsgenootjes samen te spelen. Je moet dan niet het gevoel krijgen dat je kind een eenling wordt die vervreemd is van sociaal contact. Je moet dan ook alleen sociaal contact stimuleren als het kind dit zelf wil, anders krijgt hij of zij mogelijk het gevoel dat hij of zij niet goed is zoals hij of zij is en dit wil je natuurlijk niet als ouder zijnde.

 

Duidelijke communicatie

Voor volwassenen zijn veranderingen zo zeker als de belastingdienst en de dood, maar hoog sensitieve kinderen kunnen moeilijker omgaan met veranderingen, hoe klein en onbelangrijk deze veranderingen ook lijken voor jou als volwassene. Als er dus iets verandert in de dagplanning, er wordt bijvoorbeeld eerst boodschappen gedaan voordat je naar de speeltuin gaat, dan moet je dit heel duidelijk uitleggen aan hoog sensitieve kinderen en het is ook heel belangrijk om uit te leggen wáárom de planning is veranderd.

 

Nieuwsgierigheid stimuleren

Ouders zijn heel goed in aangeven dat dingen niet mogen. Een gemiddelde middag in de speeltuin kent veel vaders en moeders die zeggen dat kinderen iets niet mogen doen, omdat ze zichzelf kunnen bezeren of vies kunnen maken. Het is bij hoogsensitieve kinderen bevorderlijk om ze gewoon hun gang te laten gaan. Een keertje vallen kan geen kwaad en als ze vies worden, kun je ze altijd thuis nog wassen.