Een koeienstal inrichten

Dhzwebsite

 

Als je nog weinig ervaring hebt met het boerenleven, dan lijkt het misschien een onmogelijke klus. Een koeienstal bouwen en vervolgens inrichten. Veel boeren kiezen ervoor om hulp te vragen bij het bouwen van de stal. Ze laten het bijvoorbeeld helemaal door een bedrijf doen, of vragen advies of hulp bij een bedrijf voor de lastige aspecten van de bouw. De stal inrichting denken boeren vaak zelf wel te kunnen, maar ook daar moet goed over nagedacht worden! Hier zijn enkele tips voor het inrichten van een koeienstal.

 

Het voer

Koeien kunnen wel 60 kilo voer per dag eten. Het is daarom aan te raden om de voeding goed te regelen. Er zijn twee verschillende mogelijkheden. De eerste is een voerhek, hierbij zet je de koe vast, dit is voor sommige boeren een nadeel, maar het maakt het wel makkelijker. De tweede is een keerbuis, hierbij hoeven de koeien niet vast en kunnen ze dus lekker vrij bewegen. Een voordeel hiervan is ook dat het een stuk goedkoper is.

 

Borstels

Koeien worden natuurlijk snel vies! Het is heel veel werk om al je koeien met de hand te gaan schoonmaken, daar is geen beginnen aan. Daarom kopen veel boeren een roterende koeborstel, waarin de koe wordt grondig schoongemaakt en ondertussen ook nog eens gemasseerd wordt. Kortom, een genot voor de koe.

 

Ventilatoren

Koeien staan natuurlijk het liefst buiten in de natuur. Helaas is het in de winter te koud voor de koeien, dus moeten ze nu eenmaal af en toe voor lange perioden binnen staan. Om het de koeien toch nog wat prettiger te maken, kun je ventilatoren ophangen, zo krijgen ze toch nog frisse lucht in de stal. Als de koeien niet in een goed klimaat staan, kan dit invloed hebben op de melkproductie en de vruchtbaarheid. Dat wil je natuurlijk niet voor je koeien.

 

Zonnepannelen

Als je als boer ook nog eens milieuvriendelijk wil zijn, dan kun je overwegen om polykristallijne zonnepanelen of monokristallijne zonnepanelen op je stal te installeren.