DHZ website
Image default
Business

Is de adapter van mijn laptop kapot?

Gaat je laptop niet meer aan? Dat hoeft niet meteen te betekenen dat hij defect is. Bij een laptop die niet meer aan gaat, is het vaak niet de laptop of de accu die defect is, maar de adapter. In dit artikel vertellen we je op welke manier je kunt achterhalen wat het probleem is en hoe je dit het best kunt oplossen. Durf je het niet aan om zelf aan je laptop te sleutelen? Ga dan langs bij een laptopreparatiebedrijf. Het team van technisch specialisten komt dit defect vaker tegen en weet precies hoe het moet handelen, zoek daarom naar PC reparatie in Amsterdam.

Het vaststellen van het defect

Functioneert je laptop niet meer naar behoren? Begin dan met het vaststellen van het probleem. Gaat je laptop nog wel aan, maar wil de accu niet meer opladen? Dan is het bijna altijd zo dat de accu defect is. Wil je hier zeker van zijn? Haal dan de accu uit je laptop en test of je laptop nog werkt op enkel de adapter.

Doet je laptop het nog gewoon? Dan heb je alleen een nieuwe accu nodig en geen nieuwe adapter. Gaat je laptop zonder accu niet meer aan? Dan is het meestal zo dat de adapter defect is, maar in een enkel geval kan het zo zijn dat de ingang van je laptop (de DC-jack) defect is. Een DC-jack raakt meestal alleen defect als:

  • Iemand over het snoer van je laptop struikelt of op een andere manier kracht op het snoer heeft uitgeoefend;
  • Er kortsluiting is geweest en je laptop daarna niet meer aan ging;
  • De adapter al slecht contact maakte en er steeds aan de stekker ‘gerommeld’ moest worden om contact te maken.

Natuurlijk zijn er nog meer redenen te bedenken waardoor een DC-jack defect kan raken. Is er iets met je laptop gebeurd en denk je dat het defect in je laptop zit? Meet dan eerst de adapter van je laptop door of maak gebruik van een testadapter.

Het doormeten van de adapter

Aan de onderkant van de adapter is te zien waar de plus- en minpool van de adapter zitten. Met behulp van een multimeter kun je de adapter vervolgens doormeten en controleren of deze het juiste voltage doorgeeft. Geeft de adapter geen enkele spanning? Dan is hij defect. Geeft de adapter wel de juiste spanning? Dan is er waarschijnlijk iets anders met je laptop aan de hand.

Wat is dan de juiste spanning?

De meeste adapters zouden een spanning van tussen de 18,5 en 20 volt moeten geven. Welke spanning de adapter van jouw laptop zou moeten geven is aan de onderkant van de adapter bij de technische specificaties te lezen. Maar let op! Onbelast kan een adapter een iets hoger voltage geven dan belast, maar dat is geen punt.

Het gebruiken van een testadapter

Heeft een vriend(in) of collega dezelfde adapter als jij? Vraag dan eens of je die mag lenen en kijk of je laptop het dan weer doet. Draait je laptop weer als een zonnetje met een andere adapter? Dan is je adapter waarschijnlijk defect en moet die vervangen worden.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/