DHZ website
Image default
Business

Dierentandheelkunde

Wist u dat? Ook dieren hebben tanden die soms verzorgd moeten worden door een tandarts, dat heet dan dierentandheelkunde. Een huisdier kan bijvoorbeeld aan de oude kant zijn, en tanden hebben die niet heel goed meer zijn. In dat geval kan het pijn gaan doen met eten, en krijgt het dier niet meer genoeg voeding binnen. Dit lijden kan voorkomen worden met regelmatige bezoekjes aan de dierentandarts! Laten we bij deze Paul Theuns introduceren, dierenarts sinds 1987 en dierentandarts sinds 1999. Het zou heel goed kunnen dat uw dier eigenlijk al een poos toe is aan een behandeling, maar dat u het niet doorheeft. Daarom is het altijd een goed idee om eens in de twee jaar langs te gaan om toch even alles te controleren. 

Behandelingen dierentandheelkunde

Wat betreft dierentandheelkunde zijn er een aantal behandelingen mogelijk nodig, maar welke het is hangt weer af van uw huisdier. Ongeacht de behandeling zijn er een aantal dingen die moeten gebeuren voordat u bij Paul langskomt. Voor iedere behandeling is het bijvoorbeeld aanbevolen om het dier nuchter te houden voordat u langskomt. In het geval van honden is dat meestal een kwestie van de etensbak leeghouden 12 uur voor de behandeling. In het geval van katten is het handiger om ze even binnen te houden wanneer ze regelmatig naar buiten gaan omdat ze anders op andere plekken op zoek zullen gaan naar eten. Drinken is nog wel toegestaan. 

De behandeling

De eerste stap in het determineren van de behandeling is uiteraard op consult komen zodat Paul kan kijken wat er precies mis is met uw huisdier. Meestal doen we het liever niet, maar het is vaak noodzakelijk om het dier onder een lichte narcose te brengen zodat het makkelijker is om binnen de mondholte te kijken. We zorgen er dan wel voor dat het een verdoving is die maar een korte werktijd heeft, en bovendien op ieder moment opgeheven kan worden voor uw dier. Voor iedere narcose is het wel geadviseerd om een bloedonderzoek van het dier uitgevoerd te hebben die minstens drie maanden geleden was zodat we zeker weten dat het dier in goede gezondheid is.