DHZ website
Image default
Business

Help ik heb Oedeem! Wat nu?

De aandoening oedeem

Oedeem, ook wel bekend als Lymfoedeem, is een overmatige vocht ophoping in een bepaald deel van de mens zijn/ haar lichaam. De plaatsen waar het vooral vasthoud zijn de armen handen, longen, buik, benen, enkels en voeten. 

Oorzaak van Oedeem

De aandoening Oedeem is geen aanstekelijke ziekte, zoals de griep, maar een ziekte wat voornamelijk ontstaat door andere symptomen van ziektes. Een van deze externe aandoeningen zijn: beschadigde bloedvaten, ondervoeding, leveraandoening, hartziekten en hartfalen en nierziekten.

De Symptomen van Oedeem

Door de vochtmeting is de bekendste symptoom van oedeem, overgewicht. Andere bekende symptomen van oedeem zijn:

  • Strak gevoel bij het buigen van je vingers,
  • Huid wat niet meer flexibel is en als erin gepord wordt, komen er deukjes.
  • Een gladde huis en je bent prikkelbaarder,
  • Kortademigheid als het in de longen bevind,
  • Pijn met lopen als het bevind in de benen.

Gevolgen van Oedeem

Door de aandoening oedeem kan het opgehoopte vocht de logen, nieren en het hart overbelasten wat resulteert naar schade aan deze organen. Vaak zorgt oedeem als hierboven beschreven voor een gewichtstoename. Een individu die deze aandoening heeft kan maar liefst 2,5kg aankomen in één dag. Door deze gewicht toename wordt het hart harder aan het werk gezet, wat tot hartkwalen kan lijden.

Geneesmiddel voor Oedeem

Bij een lichte vorm van oedeem bij bijvoorbeeld het lichaamsdeel de arm, kan een Compressiekous wonderen verrichten. Dit zorgt er namelijk voor dat het vocht wordt ondersteund,  en verminderd de vocht ophoping.

Bij een ernstige vorm van Lymfoedeem, zal een arts ernaar moeten kijken. Als een andere ziekte Oedeem veroorzaakt gaat de arts dat eerst proberen te kuren. Anders gaat de arts lymfedrainage uitvoeren om zo de vochtdoorstroming te stimuleren. De arts kan ook compressiekousen of steunkousen aanraden om zo extra druk te geven om vochtophoping te minimaliseren.

https://www.lymphedivas.eu/