DHZ website
Image default
Business

Hoofdpijn voor werkgevers

Als ondernemer had je een plan om met jouw product of dienst de wereld te veroveren. Dit was een ingrijpende operatie aan de hand van een meerjarenplan. Eerst moest het bedrijf worden opgezet, de processen worden ingericht en de markt worden veroverd. Vervolgens moest je voorblijven op de concurrentie en moest je zorgen dat je niet achter ging lopen door niet op tijd te investeren en te innoveren. Toch zijn dit allemaal zaken waar je hoogst waarschijnlijk rekening mee hebt gehouden toen je een bedrijfsplan opstelde, maar niet alles kan je voorzien, zoals de recente ontwikkelingen binnen de Europese Unie, bijvoorbeeld.

Allereerst kwamen de Panama Papers waardoor het maar weer eens bleek welke voordelen de allergrootste spelers op de markt hebben. Dit resulteerde in een aantal veranderingen en een Europees verbod op omstreden regelgeving en afspraken met multinationals dat zou kunnen resulteren in een onredelijk voordeel voor hen. Dit betekent echter ook dat voor jouw onderneming wellicht ook het één en ander verandert.

Ook de recente ontwikkelingen in Groot Brittannië zullen zonder uitzondering rauw op het dak van ondernemers gevallen zijn. Zeker als je zaken doet met onze westerburen. Vragen omtrent de regelgeving, invoeringskosten, vrij transport van personen en veel andere kwesties worden op dit moment niet beantwoord en dat leidt tot onzekerheid en hoofdpijn. Wat gebeurd er straks met het salaris? Waar moet ik allemaal rekening mee houden? Hoe ziet onze balans er aan het einde van het jaar uit? Deze vragen worden alleen nog maar dringender nu ook de dreiging toeneemt vanuit de Verenigde Staten als gevolg van de TTIP onderhandelingen die worden gevoerd.

Omdat er nog geen zekerheid is kan er weinig worden gedaan. Het beste is plannen maken voor verschillende situaties en je ondertussen focussen op de kerntaken. Schakel anderen in om de rest, zoals de loonberekening doen, bijvoorbeeld aan CBBS.

http://www.cbbs.nl/