DHZ website
Image default
Business

Meer over de schaakset

Je herinnert je waarschijnlijk nog de regels van het schaken, maar wat gebeurt er eigenlijk op het bord en met de stukken: de schaakset genaamd? Waarschijnlijk heb je ooit wel eens de regels van het schaken geleerd. Zoals je (waarschijnlijk) wel weet, is schaken een spel dat gebaseerd is op oorlogsthema’s, waarbij twee tegenstanders elkaar met hun schaaklegers aanvallen. Spelers verplaatsen om de beurt hun stukken over een 8×8 bord om vijandelijke soldaten aan te vallen en te vangen, een gecoördineerde positie op het slagveld te ontwikkelen en uiteindelijk de koning van de tegenstander schaakmat te zetten door hem onder een aanval te plaatsen van waaruit er geen legale ontsnapping mogelijk is.

Meer informatie over de stukken van de schaakset

Elke speler begint het spel met de zestien stukken van een schaakset. Elk stuk heeft verschillende bewegingsmogelijkheden toebedeeld gekregen.

  • Acht pionnen, die vooruit bewegen maar diagonaal slaan, die bij hun eerste zet twee velden vooruit kunnen gaan, maar verder slechts één veld tegelijk, en die nooit achteruit bewegen.

  • Twee paarden, die in de vorm van een ‘L’ bewegen – twee velden Noord-Zuid en één veld Oost/West of vice versa – en zijn de enige stukken die over anderen heen kunnen springen.

  • Twee lopers, die diagonaal bewegen, waarvan één permanent aan lichte vierkanten en één aan donkere vierkanten vastgeketend is.

  • Twee torens, die in rechte lijnen vooruit/achteruit of zij-aan-zij bewegen.

  • Een koningin, die de mobiliteit van de lopers en torens combineert om zowel recht als diagonaal te bewegen.

  • Eén koning, die één veld in elke richting kan bewegen.

Schaken als metafoor

Schaken wordt in de politiek, de kunsten, de sport en elders vaak genoemd als een metafoor die een diepe intelligentie of intellectuele superioriteit aantoont: ‘Ik denk twee hele stappen vooruit in tegenstelling tot alle anderen! Jullie zijn allemaal pionnen in mijn spel! Schaakmat!’ Het bezitten van Schaakvaardigheden betekent het bezitten van intelligentie en omgekeerd. Je moet wel intelligent zijn om een eliteschaker te worden, maar dat geldt ook voor zo’n beetje alles waar je goed in bent. Een slimmerik die nog nooit eerder heeft geschaakt, zal erg slecht zijn in schaken. Iemand die triomfantelijk beweert dat hij of zij als een schaakgrootmeester door het leven wandelt en meerdere stappen vooruit denkt dan de anderen, laat over het algemeen alleen maar het Dunning-Krugereffect in actie zien.

Voor een uitgebreid assortiment aan schaaksets, kunt u terecht bij de Schaakkoning in Veenendaal, of u bezoekt de website: www.schaakkoning.nl voor meer informatie over dit uiterst intrigerende spel.