DHZ website
Image default
Business

Werken in de dienstverlening

Meer dan de helft van de ondernemers start een bedrijf in de dienstverlening. Niet zo gek want deze sector is enorm breed. Het woord dienstverlening zegt het namelijk al, je helpt mensen door ze een dienst te verlenen. Onder deze sector vallen dan ook zeer uiteenlopende bedrijven en organisaties. Denk bijvoorbeeld aan zorg en welzijn, toerisme maar ook horeca valt binnen deze sector. Lees meer op www.bedrijvenblogs.nl

Een opleiding in de dienstverlening

Omdat het begrip dienstverlening zo breed is zijn er ook heel veel verschillende opleidingen die vallen onder deze sector. Zo kun je een opleiding doen die opleidt tot helpende zorg en welzijn. In deze functie ondersteun je hulpbehoevende mensen en hun familieleden. Denk bijvoorbeeld aan werkzaamheden als hulp in de huishouding, schoonmaken en sociale activiteiten. Ook kun je op emotioneel vlak hulp bieden aan mensen of ze helpen zelf dingen te doen. Ook zijn er in de sector dienstverlening opleidingen in de branche sport en recreatie. Denk hierbij aan banen die met vrije tijd te maken hebben zoals werken op een vakantiepark of een camping. Je werkt dan bijvoorbeeld in de horeca, het campingwinkeltje, de receptie of je helpt met het organiseren van activiteiten. Vervolgens is er binnen de sector dienstverlening ook nog de opleiding facilitaire dienstverlening. Facilitair medewerkers hebben uiteenlopende werkzaamheden zoals het verspreiden van post, schoonmaakwerkzaamheden, kleine reparaties of werkzaamheden in een keuken of kantine. Er zijn binnen de dienstverleningssector dus veel uiteenlopende beroepen en opleidingen maar wat ze allemaal wel met elkaar gemeen hebben is het verlenen van diensten aan mensen.

Welke vakken krijg je binnen een dienstverleningsopleiding

Er zijn dus verschillende opleidingen binnen de sector dienstverlening. Maar omdat ze dus wel allemaal wat met elkaar gemeen hebben, het verlenen van diensten aan mensen, bevatten alle opleidingen binnen deze branche daarom een basisdeel. Hierin leer je algemene vaardigheden die bij alle beroepen van toepassing zijn zoals rekenen en taal. Na het basisdeel volgt het profieldeel. Hier ga je alles leren over de opleidingsrichting die je hebt gekozen. Tot slot is er nog het keuzedeel. Dit deel is verplicht en hierin kun je je verdiepen in een bepaald onderwerp van jouw opleiding. Een opleiding binnen de dienstverlening is dus erg breed en gevarieerd. Je kunt er vele richtingen mee op en zeer uiteenlopende werkzaamheden doen, maar de basis blijft wel altijd hetzelfde.